Monday, January 16, 2012

Peria Kak Yah

Masa ita sekolah menengah (lebih kurang Tingkatan 2) rumah ita masih ada pembantu rumah (Kak Yah). Masa tu abah dan mak dua2 bekerja, jadi mak ambil pembantu rumah untuk meringankan kerja yang ada. Tapi jangan anggap kitorang ada pembantu rumah bermaksud semuanya suruh dia buat. Kitorang tak bagi Kak Yah kemas bilik dan basuh baju kitorang. Kak Yah cuma bantu mak mengemas, memasak dan jaga adik bongsu kitorang (yang masa tu baru 2@3bulan..). 

Mak ita sangat suka berkebun. Secara tak langsung Kak Yah ni pun turut sama berkebun dengan mak. Biasanya kalau mak ita berkebun, dia suka tanam pokok pisang, ulam-ulaman, kacang tanah, serai dan macam-macam lagilah.. Dan dikalangan sayur2 yang mak ita tanam termasuklah peria. Kitorang adik beradik memang suka makan sayur (Terima Kasih mak sebab tak pernah jemu mendidik kitorang makan sayur2an), tapi peria ada sedikit pengecualian (mungkin sebab rasa dia pahit sikit). 

Nak dijadikan cerita satu hari tu Kak Yah ni masak peria..kitorang pun cuba rasa, dan tak disangka2 memang sedap rupanya! Semenjak dari hari tu, kalau Kak Yah masak sayur peria, kitorang tak pernah tak makan. Ita cuma nak kongsi resepi yang selalu ita buat untuk masak peria.



Peria Goreng Telur

1 biji Bawang Besar
4 ulas Bawang Putih
3/4 cawan Ikan Bilis
5 biji Cili Padi (Ubah mengikut selera)
1 biji Peria (sederhana besar, dibelah dua & dihiris serong)
1 biji Telur Ayam
Garam secukupnya

-Tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan cili padi menggunakan lesung batu. (Tidak perlu ditumbuk terlalu halus)
- Dengan menggunakan api sederhana, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan2 yang telah ditumbuk tadi hingga masak. Masukkan garam dan rasa. Jika masih tawar, tambah lagi.
- Masukkan peria dan kacau rata. Tunggu lebih kurang 1 minit(sambil dikacau sekali sekala), kemudian, masukkan telur dan kacau rata.
- Bila telur dah sebati denganperia, tutup api dan hidang. Hias mengikut suka.

No comments: