Thursday, January 12, 2012

Makanan Tengahari Anak2

Anak2ita tak makan pedas sangat, tapi tu la yang peliknya, kalau makan mee/bihun pedas sikit takpe..tapi kalau makan nasi kalau boleh taknak langsung ada sikit pedas pun... Pelik, kan?? Masa ita masak paprik tu ita ada tinggalkan sikit ayam rebus+kuah untuk masak lemak ni. Jadi secara tak langsung ita tak perlu letak ikan bilis sebagai bahan perasa.. 

Sebenarnya anak sulung ita ni ada liat sikit nak makan sayur.. Jadi nak dijadikan cerita ada nyamuk gigit tangan dia..lama2 bila asyik garu je, jadila kudis. Bila garu lagi kesan kudis tu kan jadi luka.. Kakak ni mengadula kat ita.. "Mak, i got a bad bad boo-boo" (istilah untuk luka..dapat dalam kartun Safety Patrol kat disney junior).. Ita pun ambil kesempatan la untuk jalankan trick nak suruh dia makan sayur.. "Itulah, kakak taknak makan sayur..tu pasallah ada luka" Jadi, mulai hari tu dan sampai sekarang, ALHAMDULILLAH tak pernah kata taknak bila ita suruh makan sayur.. Oklah, jom kita semak resepi..



Sayur Lemak Kobis Sayur

Sedikit ayam yang dah direbus
1/4 pokok Kobis Sayur
1 biji Bawang Besar (dihiris memanjang)
1 keping Tauhu (dipotong 9)
Sedikit Kobis Bunga
1/2 Biji Kelapa (Ambil santan je tau..)
Garam Kasar secukupnya

** Untuk pengetahuan semua, ita tak pernah letak bawang putih dalam apa jua masakan masak lemak.

- Perah kelapa, ambil santan dan masukkan dalam periuk. Masukkan bawang dan ayam rebus tadi.. (Jangan buang air rebusan ayam tadi.. Masukkan ke dalam blender masa nak kisar kelapa.). Masak guna api sederhana. Masukkan sedikit garam kasar lebih kurang 1/2 sk (sudu kecil) dulu..
- Bila dah menggelegak, kacau kuah dan timba guna senduk. Kalau tak nanti santan pecah. Masukkan kobis bunga dan tauhu.
- Bila kobis bunga dah 1/2 masak, baru masukkan kobis sayur@kobis panjang. Jangan masak lama2 sangat, nanti sayur terlebih masak..

No comments: