Monday, January 16, 2012

Kek Pelangi Masam Manis

Asalnya resepi ni daripada Martha Stewart.. Tapi ita lebih berminat tengok kek ni kat dalam blog Kak Ita Masam Manis.. Ita memang suka tengok hasil tangan kak ita, kemas sangat. Ita punya kek taklah secantik kak ita, tapi kek ni habis dalam masa 2 hari je lepas ita buat.. (Maksudnya sedap lah tu!!). Ita memang suka rasa kek ni.. Ita ikut Kak ita yang lapis guna Blueberry, tapi dek kerana tak cukup, jadi lapisan tu nipis je..Blueberry tu buat kek rasa kurang muak dan amat sedap!


Betul tak ita kata kek ni cantik??? Ita takde pewarna biru, jadi gunalah warna yang ada je.. Terliur ke?.. Ita tau, sebab ita pun rasa macam nak makan lagi..(too bad, kek ni dah habis!)
 

Ita rasa dekat 3 kali buat 'homework' sebelum buat kek ni..yela, taknaklah tertinggal mana2 step penting.. Walaupun banyak mangkuk yang perlu dibasuh, tapi berbaloi rasanya..


Nilah asalnya kek yang ita dah decorate ikut apa yang ada dan dibantu oleh junior chef yang belum bertauliah (my daughter).. Sekali lagi kredit untuk kak ita sebab ada resepi Buttercream yang tak manis dan sesuai dengan citarasa ita.. Di bawah ini ita kongsikan bersama resepi kek yang BEST ni..

Rainbow Cake

Butter / Marjerin / Shortening (Untuk lengser acuan kek. ita guna marjerin je)

.:: Diayak ::.
3 cawan Tepung Gandum
4 sk Baking Powder
1/2 tsp Garam Halus

1 cawan/buku Mentega Tanpa Garam (Unsalted Butter, pada suhu bilik)
2 1/3 cawan Gula Halus (Ita kurangkan kepada 2 cawan)
5 biji PUTIH Telur Gred A (pada suhu bilik)
2 sk Esen Vanilla
1 1/2 cawan Susu Segar
1 sk Untuk setiap warna (Ita guna Merah, Kuning, Hijau, Ungu, dan Coklat)
** Setiap kali nak bakar, ita lengser loyang dengan Marjerin, alas kertas minyak dan sapu marjerin semula..taknak tanggung risiko kek melekat..

- Ayak Tepung, BP dan Garam dalam satu mangkuk besar. Ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, pukul Butter dan gula sehingga 'creamy' dengan kelajuan maksima.
- Bila dah 'creamy', perlahankan kelajuan dan masukkan putih telur. (Ita masukkan 3x) Pukul hingga rata. Kemudian masukkan Esen Vanilla. Pukul lagi sehingga bercampur dengan sempurna.
- Panaskan oven lebih kurang 10-15 minit (170 darjah Celcius). Gunakan api atas bawah.
- Masukkan tepung berselang seli dengan susu. Dimulakan dan diakhiri dengan tepung..
- Bahagikan 'batter' kepada 6@7 bahagian dan masukkan pewarna secukupnya.
- Bakar satu-satu selama 10-15minit (ikut oven masing2) hingga habis. 
- Biarkan kek sejuk lebih kurang 10 minit di dalam loyang, kemudian baru dikeluarkan dari loyang. Sejukkan di atas redai.
- Lapiskan setiap lapisan dengan Blueberry Paste. Kemudian letak frosting. Ita guna resepi BC kak ita..tapi ita guna madu sebab takde Golden Syrup

80 gram Butter
200 gram Krimwell
5 sb Madu (Ita guna madu Royal Kemasul, beli dari kawan mak)
** Sebelum letak frosting, ita simpan kek dalam peti ais dulu. Lebih kurang 1/2 jam. Tak letak dalam peti ais dulu pun takpe sebenarnya..

Frostkan lapisan nipis, kemudian masukkan ke dalam peti ais lebih kurang 30 minit. Bila dah keluarkan, frost lagi dan hias ikut suka. 

** Part ni ita terus letak frosting tebal2 sebab princess ita dah dekat 50 kali tanya "Mak, is the rainbow cake ready? I'm hungry.." Hehehe..

Kalau korang nak tengok kek yang kemas dan cantik, boleh tengok kat blog Kak Ita Masam Manis,k.. Selamat Mencuba..


No comments: