Friday, January 6, 2012

Ayam Masak Tiram

Ita belajar masak ayam ni dari ibu mertua.. Asalnya memang pedas, tapi kena pandai2 ubah resepi sebab ita tak berapa kuat makan pedas. Lets have a look..



 Let me tell you, this chicken taste AMAZING..cubalah masak. Memang sedap, sedap hingga menjilat jari..


Ayam Masak Tiram

1/2 ekor Ayam (Digoreng dahulu. Tak perlu sampai garing)
Sos Tiram secukupnya

.::Dikisar::.
2 biji Bawang Besar (medium)
4 biji Bawang Putih
5@6 biji Lada Besar Hijau
4 biji Cili Padi

.::Diketuk::.
1 jari Halia
2 batang serai
**ita ketuk guna batu lesung je. Ketuk sikit je, jangan sampai hancur, ya

- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan2 kisar dan bahan2 yang diketuk tadi. Tumis sehingga masak. Masukkan sedikit air di dalam blender dan pastikan semua lebihan bahan kisar masuk ke dalam air. Tuang ke dalam kuali.
- Masukkan sos tiram ke dalam kuali. Ita biasa letak 1/4 cawan dulu, lepas tu rasa. Kalau nak bagi rasa sos tiram lagi, tambah lagi. Ubah mengikut selera anda.
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, kecilkan api dan gaul rata selama 1 minit.
- Angkat dan hidang. Hias ikut suka.

No comments: