Tuesday, January 17, 2012

Lima Bahagi Dua = Habis??

Apa benda yang Lima? Macam mana bila dibahagi dua jadi Habis?.. Sebenarnya nak cerita pasal Ayam Masak Kicap je.. Beria lah pulak letak nama pelik2 kan?? Lima bahagi dua pasal ita guna 5 ketul ayam semuanya dipotong 2. Bila potong 2, cepat sikit masak.

Oklah, sebenarnya ita masak ayam ni 2 minggu lepas lagi.. (terlupa nak masukkan). Masak macam biasa je..cuma masa tu serai dah habis..jadi ita guna Bay Leaf.. Alhamdulillah, nasib baik takde yang sakit perut/cirit-birit..



Ayam ni baru lepas masak, semua dah menunggu je.. Bukannya apa, sebab dah lapar sangat dah ;) 

Ayam Masak Kicap

5 ketul Ayam, dipotong dua
4 biji Kentang (sederhana), digoreng terlebih dahulu
2 biji Bawang Besar (dipotong dua dan dihiris melintang)
3 ulas Bawang Putih, diketuk
2 helai Daun Bay
1 jari Halia, diketuk
2 biji Lada Besar Merah, dipotong serong
1 batang Kulit Kayu Manis
2 biji Bunga Lawang
Sos tomato secukupnya
Kicap manis secukupnya
Air

- Goreng ayam hingga 3/4 masak.
- Panaskan minyak dan tumis Kulit Kayu Manis dan bunga lawang sehingga. Kemudian, masukkan bawang besar, bawang putih, dan lada merah. Tumis hingga lembut. 
- Kemudian, masukkan air (ita letak banyak sebab semua suka makan kuah), kicap manis dan sos tomatodan daun bay. Kacau rata, dan masukkan ayam. Tutup kuali dan biarkan ayam masak sepenuhnya, baru masukkan kentang. Kacau rata.
- Jika tawar, tambahkan sedikit garam.


No comments: