Monday, January 9, 2012

Kuih Lapis

Biasanya kalau ita dan family g jalan2, kitorang mesti makan kat sedap corner.. Nak dijadikan cerita anak sulung ita (ita panggil kakak) suka makan kuih Lapis Jasmine kat sedap corner tu.. Kalau dah namanya perempuan, kuih yang dia makan pun kalau boleh nak semua warna yang dia suka.. Jadi hari jumaat hari tu tengah2 memerah otak nak masak apa, timbul pula rasa macam nak buat kuih peberet kakak ni.. Jumpa kat dapur kak Naz, jadi ita pun cubalah.. Sori kak Naz, kita 'menderhaka' sikit.. Jadi ni la hasilnya..

 
Baru keluar dari pengukus


Hubby ita cakap macam kenyal sikit, tapi sedap.. Lepas ni ita rasa macam nak cuba resepi ibu mertua ita .. Kalau jadi LAGI sedap, ita share dengan korang semua,k..

Kuih Lapis

1 cawan Tepung Beras
2/3 cawan Tepung Ubi
1/2 + 1/3 cawan Gula 
2/3 cawan air
480 ml cawan Santan
1 sb Sirap Ros
4 titis Pewarna Merah

- Panaskan air dalam pengukus (Tunggu dah menggelegak baru masukkan batter).
- Sapukan sedikit minyak (ita guna tisu) dalam loyang kuih. Ketepikan.
- Larutkan gula dan 2/3 cawan air tadi menggunakan api kecil. Kacau. Bila dah larut, tutup api dan ketepikan.
- Campurkan tepung beras dan ubi dalam 1 mangkuk besar.
- Masukkan santan dan sambil kacau (supaya batter tak berketul2). Ita kacau guna spatula je..
- Masukkan air gula tadi. Kacau rata.
- Bahagikan batter kepada 2 adunan. Warnakan satu adunan dengan Sirap Ros dan Pewarna Merah.
- Kukus kuih selapis demi selapis hingga habis.

No comments: