Thursday, January 12, 2012

Paprik Ayam 19

Semenjak dua menjak ni ita jarang masak ayam kat rumah sebab kalau keluar hujung minggu mesti makan ayam..mana taknye, fastfood semua ayam..nak beli yang ada menu daging rasa macam tak berbaloi je.. Ita minta hubby beli ayam minggu ni, kebetulan adik ita pun ada kat rumah, dia minta suruh masak paprik. Ita belajar masak paprik ni dari bonda tercinta..dan olah mengikut selera ita..jadi ni lah hasilnya..



Ada orang tak suka ayam, boleh tukar guna daging/seafood.. terpulang kepada selera masing2.. Kalau ada sesiapa yang nak mencuba, silalah..jom kita semak resepi..

Paprik Ayam 19

.:: Dikisar ::.
1 biji Bawang Besar
5 ulas Bawang Putih
1 senduk lada (yang dah dibuang biji, direbus, dan dikisar)
Sehiris Lengkuas

1 keping Tauhu (dipotong 9)
Kobis bunga secukupnya
1 biji kecil Lobak Merah (dihiris panjang2 / dipotong serong)
3 helai Daun Limau Purut (dipotong 3 / dicerai2kan guna tangan)
4 ketul Ayam (dipotong kecil) + direbus dengan 1 jari Halia
Kicap Manis secukupnya

- Mula-mula rebus ayam dengan halia. Bila dah mendidih,tunggu sekejap dan tutup api. Lebihkan sikit air kalau nak kuah banyak dalam paprik.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga masak.
- Masukkan ayam + kuah. Masukkan kicap ikut suka nak banyak mana. Ita suka letak sampai kuah tu nampak gelap sikit. Rasa. Kalau dah cukup masin, tak perlu letak garam. Biasanya ita akan letak garam sikit lagi sebab bila makan dengan nasi nanti jadi tawar.
- Masukkan lobak merah. Kacau rata dan masak lebih kurang 2 minit. Baru masukkan kobis bunga dan tauhu. Masak lagi sehingga kobis bunga separuh 3/4 masak. Jangan sampai jadi terlalu lembut.
- Kacau rata dan rasa. Bila dah ok semua, angkat dan hidangkan. Hias ikut suka.
** Ita suka buat kuah banyak sebab kalau boleh nak buat nasi tu 'berenang' dalam kuah.
-

No comments: