Sunday, April 1, 2012

Sambal Tomato


Sambal ni ita buat sebab malas nak masak asing untuk anak2.. Jadi ita masak lauk biasa dan buat sambal sikit, jadi semua dapat makan.. Dalam sebulan, ita buat sambal ni 3 kali je..ita bukan peminat sambal sebelum ni, tapi dek kerana suami ita yang memang sangat suka makan makanan yang pedas, ita pun jadi suka makan pedas akhirnya.. Bila dah hidup berkeluarga, kita mesti akan cuba benda baru.. Kita akan rugi kalau tak belajar menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan..

Oklah, berbalik kepada sambal tadi.. resepinya ada di bawah ni.. Selamat Mencuba!

Sambal Tomato dan Ikan Bilis

1/8 cawan Ikan Bilis, dibasuh dan ketepikan
1/2 biji Tomato, dibuang isinya, ketepikan
4 biji Cili Padi
1 biji Bawang Besar, dibelah 2 dan dipotong melintang
3 ulas Bawang Putih, dibelah 2
Garam, Gula, Serbuk Perasa secukup rasa

- Kukus/Goreng cili padi, bawang besar dan putih sehingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak @ letak atas tisu dapur
- Masukkan ke dalam lesung bersama garam, gula dan sedikit serbuk perasa dan tumbuk kasar. 
- Masukkan Ikan bilis, tumbuk lagi sehingga ikan bilis 3/4 hancur. Kemudian masukkan tomato dan lenyek guna batu lesung. Rasa dan hidang.

No comments: