Tuesday, April 3, 2012

Ketam dan Adikku

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..

Teringat kembali kisah adik bongsu ita yang sekarang dah jadi seorang remaja.. Percaya atau tidak, perkataan pertama yang adik ita sebut ialah 'KETAM'.. Adik ita dulu agak lambat bercakap..mak ita dah cuba macam2 petua, baik dari ustaz dan kawan2 mak sendiri..tapi Allah masih belum izinkan adik ita bercakap..

Pada masa tu mak ita mengajar di SK Kongkong Laut dan rapat dengan ramai orang-orang kampung Kongkong Laut ni terutamanya nelayan. Hampir setiap minggu mak ita jumpa seorang nelayan ni (ita tak ingat nama dia), dia memang selalu jual ikan pada mak ita dengan harga yang jauh lebih murah daripada yang orang lain beli.. Satu hari bila mak bawa balik ketam, adik ita jadi jakun.. mak ita toleh sekejap je..terus dengar suara adik ita menjerit.. Rupa2nya ketam tu dah sepit tangan dia.. Apalagi, darah keluar macam air paip.. 

Semenjak insiden ketam tu, Allah izinkan adik ita mula bercakap sikit2... Pasti ada sebabnya Allah jadikan dia lambat bercakap..cuma kita yang tak tahu kenapa..

Ketam masak berlada ni memang favourite keluarga ita.. Masak lain pun sedap juga.. cuma keluarga ita kurang berkenan sikit. Jom kita jenguk resepi..


Ketam Masak Berlada

3 ekor Ketam, dibelah dua dan dibersihkan
1 biji Telur
2 batang Serai, diketuk
1 jari Halia, diketuk 

.::Dikisar::.
10 biji Lada Kering, dibuang biji dan direbus
1 biji Bawang Besar
5 ulas Bawang Putih

Garam dan Gula secukupnya

-Tumis bahan2 kisar dan serai serta halia sehingga masak, masukkan gula dan garam secukupnya. Masukkan air jika mahu berkuah.
- Masukkan ketam, kacau rata dan tutup dengan penutup kuali. Kacau sekali sekala supaya ketam masak dengan sekata. 
- Jika gunakan api sederhana, lebih kurang 6-8 minit ketam akan masak. Bila dah masak, masukkan telur dan kacau sehingga sebati. 
- Angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba

No comments: