Sunday, April 1, 2012

Bubur Nasi Ala-ala Sentosa

Teringat masa mengandungkan anak kedua dulu.. 3 bulan pertama tak boleh nak masuk dapur langsung..nak tak nak kena la cik abang ita belikan bubur kat Sentosa.. hampir setiap hari.. Masa mengandungkan anak sulung dulu cuma boleh makan rojak asma. Mak ita yang selalu kena tolong belikan kat Cahaya Baru (tapi makcik tu dah tak jual lagi dah). 

Ita memang suka makan bubur nasi tapi nak masak 'side dish' tu yang lama.. tapi nasib baik juga sambal tu boleh masak banyak2, jadi boleh guna untuk 2-3 menu.. Bukannya apa, kalau dah berkeluarga ni kena 'think smart', buat kerja semua kena pantas. Nak mengejarkan masa dengan anak2..

Kalau nak diikutkan ada pelbagai lauk untuk makan dengan bubur ni... tapi ita lebih suka makan macam ni.. Ikut selera tukang masaklah katakan..huhu.. Oklah, kalau ada yang nak cuba, silakan..



Sambal Tumis untuk Bubur + Nasi Lemak

.::Dikisar::.
1/2 periuk Lada Kering (dibuang biji dan direbus dahulu)
3 biji Bawang Besar
11 biji Bawang Putih
1 cm Lengkuas
1 tsp Kunyit serbuk
1 cawan Ikan Bilis

1 jari Halia (diketuk)
6 sb Gula
3 sk Garam
Serbuk Perasa (opt)

- Ambil lada kering yang dah direbus dan tos airnya, baru kisar dengan bahan2 lain.
- Panaskan minyak dengan api sederhana, kemudian tumis bahan2 yang dah dikisar tadi + halia sehingga terbit minyak. Kena kacau dari semasa ke semasa supaya tak hangus kat bahagian bawah.
- Masukkan gula, garam dan serbuk perasa (ita tak letak). Boleh juga nak masukkan belacan masa blender tu.. tapi stok belacan dah habis.. dan ita pun jarang letak.
- Kacau rata dan rasa. Ubahsuai mengikut selera masing2.



Sawi Goreng
4 pokok Sawi (kalau besar, kurangkan)

.::Ditumbuk::.
1/2 cawan Ikan Bilis
1 biji Bawang Besar (medium)
3 ulas Bawang Putih

1/4 sk Gula
Garam secukupnya

- Tumis bahan2 yang dah ditumbuk sehingga wangi. Masukkan garam dan sedikit gula.
- Masukkan sayur sawi yang dah dipotong dan gaul rata. Rasa dan ubahsuai mengikut selera masing2.

 

Kentang Goreng

4 biji Kentang (dibelah 2 & dihiris setebal 1/2 cm)
1 biji Bawang besar (dibelah 2 dan dihiris nipis)
1/2 cawan Ikan Bilis (dibasuh terlebih dahulu)

- Goreng kentang dahulu sehingga masak. Ketepikan.
- Kemudian goreng ikan bilis. Ketepikan.
- Goreng bawang besar. Ketepikan.
- Gabungkan kesemua bahan di dalam 1 mangkuk dan gaul rata. Hidang.

No comments: